Masa kajmakowa to chyba obok polewy czekoladowej jeden z najbardziej podstawowych niezbędników przy pieczeniu czy przygotowywaniu deserów. A że może być ona całkowicie roślinna i w dodatku gotowa w zaledwie kilkanaście minut, możecie się przekonać z tego prostego przepisu. Polecam 🙂
Polecam również aksamitną polewę czekoladową, krem dyniowy, krem z batatów, krem z suszonych śliwek, krem wiśniowy.
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) brązowego cukru
- 1/2 szklanki (120 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez dobę
- 2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego np. sojowego
Wykonanie:
Na nieprzywierająca patelnię lub do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do momentu aż cukier się rozpuści.
Gdy na patelni mamy już syrop, to ściągamy ją z ognia, dodajemy stałą część mleka kokosowego i energicznie mieszamy aż mleko połączy się z syropem. Uwaga: trzeba mieszać naprawdę energicznie, żeby kawałki twardego mleka kokosowego dobrze się rozpuściły.
Następnie, kładziemy patelnię z powrotem na ogniu (wysoka temperatura rozpuści ewentualne grudki), dolewamy mleko sojowe i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę cały czas mieszając.
Przelewamy zawartość patelni do naczynia i odstawiamy do przestudzenia. I domowa masa kajmakowa gotowa 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3