Każdy chyba lubi jeść ładnie prezentujące się potrawy przyjemnie wyglądające dla oka. I zamiast kłaść na imprezowym stole talerzyki z pokrojonym serem żółtym, ogórkiem, marchewką, papryką polecam przygotować takie kwiatki, całkowicie jadalne 😀 Posmakują na pewno nie tylko dzieciom, a dodatkowo efektownie się prezentują 🙂
Z innych ciekawie wyglądających przekąsek polecam roladki z tortilli, sówki z wafli ryżowych, jabłkowe paszcze potworów, kanapki mikołaje.
Składniki:
Kwiatki:
- twardy ser żółty (ja używam wegańskiego typu cheddar z VioLife)
- ogórek świeży zielony
- surowa marchewka
- surowa papryka słodka
Dodatkowo:
- wykałaczki
- malutkie wykrawaczki do ciasta
Wykonanie:
Ser żółty kroimy w kostkę o boku około 1 cm – to będzie podstawa naszego kwiatka.
Ogórka kroimy na grubsze plastry, które kroimy na dwie części i usuwamy nasiona – to będą nasze “liście”.
Marchewkę o grubej średnicy kroimy na około pół centymetrowe plasterki i wykrawamy z nich kształty. Z umytej papryki jest jeszcze łatwiej – usuwamy z niej pestki, dzielimy na ćwiartki i wykrawamy co chcemy 🙂 Ja używam gwiazdek, ale można też serduszek.
W ostatnim kroku na kostkę sera nakładamy ogórka i wtykamy w nie wykałaczkę, a na czubku umieszczamy kwiatka z marchewki albo papryki.
Najlepiej przygotować tą przekąskę zaraz przed serwowaniem na stół (co króciutko trwa) albo gotowe kwiatki włożyć do dużego szczelnego pojemnika, żeby ser i warzywa nie obsechły, bo będzą nieładnie wyglądać, chociaż smakować nadal pysznie 🙂
Smacznego!
*Pomysł zaczerpnięty z internetu 🙂
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂