Home Kuchnia koreańska Kokosowe mochi – słodki azjatycki przysmak

Kokosowe mochi – słodki azjatycki przysmak

4 komentarze

Ten przepis na kokosowe mochi to moja wersja na słodki japoński deser bez mleka krowiego. Zwykle jest ono bardzo słodkie (przynajmniej dla Europejczyków), ale w mojej wegańskiej wersji tak dobrałam proporcje składników, żeby było idealnie słodkie – tak przynajmniej twierdzą nasi krewni i znajomi, którzy wielokrotnie z wielką przyjemnością testowali wyniki moich eksperymentów dla tego przepisu 😀 W każdym gorąco razie polecam ten słodki japoński bezglutenowy przysmak!

kokosowe mochi

Mochi to tradycyjne japońskie ciastka ryżowe robione z ryżu kleistego lub ze słodkiej mąki ryżowej (ang. sweet / glutinous / mochi rice flour). Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Charakteryzują się one kleistą i ciągnącą konsystencją przypominającą bardzo gęsty budyń. Często takie ryżowe ciastka nadziewa się anko, czyli słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki i ten smakołyk to tzw. daifuku (jeszcze o tym napiszę).

kokosowe mochi

Pewnie część z Was zastanawia się co wyjdzie z tego przepisu, jeśli użyjecie zwykłej mąki ryżowej? 🙂 Otóż z własnego doświadczenia powiem Wam, że będzie to jakby zwykłe ciasto z mąki pszennej i do mochi, czyli ciągnącego i kleistego ciasta, nie będzie to w ogóle podobne… Polecam zaopatrzyć się w słodką mąkę ryżową i zrobić mochi z prawdziwego zdarzenia 🙂 Można kupić ją w azjatyckich sklepach (łatwo znaleźć takie w dużych galeriach handlowych) lub przez internet. Ja używam takiej:

Więcej informacji o różnicy między zwykłą mąką ryżową (ang. rice flour) i słodką mąką ryżową (ang. sweet / glutinous / japanese sweet rice flour) użytą w tym przepisie znajdziecie tutaj.

Składniki (żarodoodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):
  • 2 szklanki (480 ml) słodkiej mąki ryżowej (ang. glutinous / sweet rice flour)
  • 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru (może być też ksylitol albo erytrytol)
  • 1/2 łyżeczk1 (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki (80 ml) wiórków kokosowych
  • 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego z puszki
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego (używam zwykle sojowego)

Dodatkowo:

  • olej roślinny lub kokosowy do smarowania foremki
  • wiórki kokosowe do posypania spodu foremki i wierzchu
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

W większej misce mieszamy mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej rzadka – tak jak pokazano na zdjęciu.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na nasmarowane naczynie żaroodporne i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut z termoobiegiem.

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.

Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z ulubioną herbatą np. z bazylii albo z brązowego ryżu 🙂

Fanom kokosu polecam również owsiane ciastka kokosowe, czekoladowo-kokosowe ciasto bez oleju, lody kokosowe, ciastka kokosanki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Żaneta 9 listopada, 2020 - 1:02 pm

Bardzo dziękuję za przepis! Bardzo chce je zrobić w najbliższych dnia, mam pytanie – mam mleko kokosowe, ale z kartonu, czy takie już się nie nadaje i musi być konkretnie z puszki?
Pozdrawiam serdecznie ^^

Reply
Lamarida 9 listopada, 2020 - 2:52 pm

Tak, może być a kartonu, ale najlepiej wysoko tłuszczowe (mleko z puszki ma zwykle ekstrakt z miąższu kokosa około 56%-85%, natomiast napój kokosowy tylko około 7-10%). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

Reply
Jana 21 lutego, 2021 - 10:10 pm

Ja nie weganka, i nie mam rozeznania w mlekach roślinnych. Czy mogę spytać jakie to ma być mleko? czy sojowe lub ryżowe – takie widziałam w sklepach ? czy obojętnie, czy może jeszcze jakieś inne powinno być? z góry dziękuję za odpowiedź.

Reply
Lamarida 22 lutego, 2021 - 12:23 pm

Ja używam zwykle mleka sojowego w tym przepisie, ale ryżowe też można. Życzę smacznego! PS Doprezyzowałam w przepisie 😉

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.