Prosta, pyszna i zdrowa koreańska sałatka z suszonych wodorostów Nori, która pasuje jako przekąska i dodatek do obiadu. Polecam 🙂
Składniki:
- 1oo g suszonych arkuszy wodorostów Nori*
- 3 cebulki dymki – zielona część
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 3 łyżki prażonego sezamu (lub według uznania)
- suszone płatki chilli (opcjonalnie)
*Takich jakich używa się do robienia domowego sushi albo koreańskiego kimbap
**Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach suszonych alg morskich można znaleźć tutaj.
Wykonanie:
W dużej misce rozrywamy lub kruszymy palcami arkusze glonów na niewielkie kawałki. Odstawiamy.
Cebulki myjemy i drobno kroimy. Obrane ząbki czosnku ucieramy na małych oczkach tartki.
W niewielkiej miseczce mieszamy wodę z sosem sojowym i syropem z agawy. Zalewamy tym przygotowane wcześniej kawałki glonów, dodajemy sezam, starty czosnek, pokrojoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Można dodać również suszone płatki chilli.
Sałatkę z wodorostów nori przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez tydzień.
Podajemy z ugotowanym ryżem oraz innymi dodatkami np. cukinią smażoną po koreańsku, bulgogi z brokuła i tofu.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Ale egzotycznie! Teraz gdy brak u nas kupionych biletów gdzieś daleko, kuchnia może być namiastką egzotycznych podróży! Smacznego!
Dokładnie! Podróże kulinarne w domu to fajna sprawa 🙂 Pozdrawiam!
Takie danie to wyzwanie :))
No nie wiem… Niewiele prostszych przepisów można wymyślić 🙂 😀