Home Zupy Domowa zupa ogórkowa

Domowa zupa ogórkowa

2 komentarze

Domowa zupa ogórkowa to klasyk klasyki 🙂 I każda gospodyni ma swoją sekretną recepturę. Ja zdradzę Wam moją 😉 Jest to prosty przepis na bardzo sycącą zupkę. I uwaga, moje dzieci uwielbiają zajadać ją również na zimno, a latem prosto z lodówki 😀 Polecam wypróbować!

zupa ogórkowa

Domowa zupa ogórkowa

Wersji zupy ogórkowej jest pewnie wiele. Moją ulubioną jest ta z ryżem i ziemniakami 🙂

Składniki:
  • 4-6 sztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie)
  • 1 1/2 szklanki (około 350 ml) kwasu z kiszonych ogórków
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 szklanka (240 ml) surowego ryżu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 3 duże liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz czarny (do smaku)
  • świeży koperek i pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, po czym skręcamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane).

Dodajemy ogórki starte na dużych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych ogórków. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, dolewamy wody, aby uzyskać konsystencję zupy.

Gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy świeże lub mrożone pokrojone zioła – ja lubię koperek i pietruszkę.

Acha, warto pamiętać o wyłowieniu ziarenek ziela angielskiego i jałowca przed podaniem, np. dzieciom 😉

Podajemy na ciepło albo na zimno – moje dzieci tak lubią 🙂

Praktyczna uwaga:

*Ja zwykle wekuję tę zupę, tzn. jeszcze gorącą wlewam ostrożnie do czystego słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem. Gdy się ostudzi wstawiam do lodówki. Zużywam w ciągu tygodnia.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Asia 16 września, 2020 - 10:22 pm

Ogórkowa jest rewelacyjna 🙂 Bardzo nam smakuje 😉

Reply
Lamarida 17 września, 2020 - 5:47 am

Cieszę się 🙂 Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa… Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.