Czasami może się wydawać, że coś jest powszechnie znane, mało ciekawe albo oczywiste. A tymczasem, gdy podzieliłam się z kilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej pysznej surówki jeszcze nie jedli 😀 Zatem podaję tutaj recepturę i mam nadzieję, że i Wam ta surówka z kapusty włoskiej posmakuje. Polecam 🙂
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek)
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika)
- sok w połowy cytryny
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:
Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę.
Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I surówka z kapusty włoskiej jest gotowa 🙂 Przechowujemy ją w lodówce i podajemy schłodzoną.
Fanom surówek polecam również taką z brokuła, albo z czerwonej kapusty z cukinią, albo kolesław albo kimchi z białej kapusty.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Moja ulubiona surówka. Zawsze w sezonie często u nas gości.
Cieszę się😊 Pozdrawiam!