Sałatka z komosy ryżowej z brukselką

Prosto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosą ryżową i brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam 🙂

Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh,  fit sałatka,  sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą,  a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy.

Składniki:
  • 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej
  • 500g brukselki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania)
  • sól i piperz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Potem wyłączamy gaz/prąd pod garnkiem, nie usuwając przykrywki, zostawiamy na 10 minut na kuchence. Po upływie tego czasu usuwamy pokrywkę i zostawiamy do ostudzenia.

Obieramy brzydkie listki z brukselki i przekrawamy na połówki.

Układamy je na patelni, dodajemy olej i smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Posypujemy je czosnkiem granulowanym smażymy jeszcze przez minutę mieszając.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy.

Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi.

Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku.

Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂