“Zupa bez mięsa?!” – pytały kiedyś z niedowierzaniem i powątpiewaniem koleżanki. Chciały ograniczyć jego spożycie, ale “przecież codziennie jest zupa, a w niej mięso. No nie da się inaczej!” – pisały. Okazało się, że to jednak możliwe i całkiem pyszne zupy wychodzą. Teraz piszą mi dziewczyny podziękowania za to, że “nauczyłam je gotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania 🙂
Składniki:
- 250 g białych pieczarek
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 małej cebuli
- 1 mała marchewka
- garść ulubionego drobnego makaronu
- świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy śmietanki)
- Przyprawy:
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- olej do smażenia
- sól, pieprz i sos sojowy (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a umyta marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy.
Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Potem zalewamy wodą (około litra), dodajemy pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas, dodajemy suchy makaron i gotujemy aż się ugotuje. Następnie, dolewamy roślinną śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez minutkę lub dwie, po czym wyłączamy ogień. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. I gotowe! 🙂
Polecam również zupę ogórkową, zupę z zielonego groszku, kremową zupę z pieczonego kalafiora, zupę pomidorową z kluskami i tofu, zupa z czerwonej soczewicy, zupę warzywną z połówkami grochu, kremową zupę kukurydzianą, krem z buraków i batatów . Fanom kuchni azjatyckiej polecam zupę tajską .
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Pewnie, że się da bez mięsa, a co więcej często takie zupy są nawet smaczniejsze:) My z synem akurat uwielbiamy z czerwonej soczewicy – jest boska:D Ten przepis na pieczarkową też wygląda bardzo smacznie – sprawdzimy go wkrótce;)
Smacznego i na zdrowie! Pozdrawiam 🙂
Przepyszna 🙂
Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam!
Często gotuje bez mięsa 🙂
Na zdrowie! 🙂