Home Zupy Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

6 komentarzy

“Zupa bez mięsa?!” – pytały kiedyś z niedowierzaniem i powątpiewaniem koleżanki. Chciały ograniczyć jego spożycie, ale “przecież codziennie jest zupa, a w niej mięso. No nie da się inaczej!” – pisały. Okazało się, że to jednak możliwe i całkiem pyszne zupy wychodzą. Teraz piszą mi dziewczyny podziękowania za to, że “nauczyłam je gotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania 🙂

Składniki:
  • 250 g białych pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • garść ulubionego drobnego makaronu
  • świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy śmietanki)
  • Przyprawy:
    • 2 listki laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i sos sojowy (do smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a umyta marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy.

Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Potem zalewamy wodą (około litra), dodajemy pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas, dodajemy suchy makaron i gotujemy aż się ugotuje. Następnie, dolewamy roślinną śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez minutkę lub dwie, po czym wyłączamy ogień. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. I gotowe! 🙂

Polecam również zupę ogórkową, zupę z zielonego groszku, kremową zupę z pieczonego kalafiora, zupę pomidorową z kluskami i tofu, zupa z czerwonej soczewicy, zupę warzywną z połówkami grochu, kremową zupę kukurydzianą, krem z buraków i batatów . Fanom kuchni azjatyckiej polecam zupę tajską .

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

6 komentarzy

Delektujemy 23 sierpnia, 2021 - 4:53 pm

Pewnie, że się da bez mięsa, a co więcej często takie zupy są nawet smaczniejsze:) My z synem akurat uwielbiamy z czerwonej soczewicy – jest boska:D Ten przepis na pieczarkową też wygląda bardzo smacznie – sprawdzimy go wkrótce;)

Reply
Lamarida 24 sierpnia, 2021 - 6:21 pm

Smacznego i na zdrowie! Pozdrawiam 🙂

Reply
Iwona 24 sierpnia, 2021 - 8:35 pm

Przepyszna 🙂

Reply
Lamarida 25 sierpnia, 2021 - 12:52 pm

Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Marysia 8 września, 2021 - 5:13 pm

Często gotuje bez mięsa 🙂

Reply
Lamarida 8 września, 2021 - 8:56 pm

Na zdrowie! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.