Hash Browns i amerykańskie śniadanie

Placki hash browns to danie z ziemniaków popularne na amerykańskie (i angielskie) śniadanie. Najczęściej można je znaleźć w typowym amerykańskim dinerze – więcej szczegółów i moich pamiątkowych zdjęć poniżej. Aż trudno było uwierzyć, że takie proste danie może być tak pyszne. Polecam!

Placki ziemniaczane Hash browns
Hash browns
Hash browns
Hash browns
Placki ziemniaczane hash browns
Placki ziemniaczane hash browns

Hash browns to popularny składnik śniadania podawanego w typowym amerykańskim dinerze słynącym z serwowania prostych posiłków. Ale można znaleźć je także w hotelowym menu np. w Nevadzie. Poniżej kilka moich zdjęć sprzed kilkunastu lat z urlopu 🙂

Tak wygląda typowy amerykański diner.

Tak wygląda typowy amerykański diner

Amerykańskie śniadanie
Tak wygląda typowe amerykańskie śniadanie w dinerze: hash browns, jajko, bekon, plaster pomarańczy, tosty, dżem, kawa, herbata i woda z kranu z lodem 🙂
Składniki (na 4 porcje ):
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) soli (my wolimy mniej niż bardziej słone)
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) czarnego pieprzu mielonego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

*Ja przygotowuję hash browns kierując się zasadą, że jeden duży ziemniak na jedną osobę, czyli jedną porcję 🙂 

Wykonanie: 

Przygotowanie hash browns zaczynamy od obrania ziemniaków, dokładnego ich umycia i starcia na dużych oczkach tarki.

Ziemniaki dajemy do dużej miski, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką w proszku. Całość mieszamy i odstawiamy. Zwykle w tym czasie przygotowują dodatki do hasa brown i w tym czasie ziemniaki “puszczają z siebie” wodę.

W każdym razie, jeżeli chce zrobić same hash browns (a zarówno mąż, jak i synowie je bardzo lubią jako przekąskę), to nie czekam tylko zabieram się do ich smażenia.

I teraz mała uwaga: hash browns można smażyć jako placki (wyglądem przypominają placki ziemniaczane;)) albo “na sypko”, czyli smażyć aż będą rumiane.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. 

Jeżeli z ziemniaków puściła woda, to ją odlewamy.

W wersji “na sypko” na rozgrzaną na patelni oliwę dajemy około pół porcji (w zależności jak dużą masz patelnię;)), zmniejszamy ogień i smażymy aż woda całkowicie odparuje. Nie przykrywamy patelni i co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, żeby placki zarumieniły się równomiernie.

Można też nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą i formować placki, które delikatnie uklepujemy odwrotną stroną łyżki.

Hash browns

Gdy są rumiane zestawiamy z ognia.

Hash browns to także podstawowy składnik angielskiego śniadania. Ale można je serwować również np. z sosem tzatziki albo sosem czosnkowym.

Polecam również placki ziemniaczane, warto wypróbować też placki warzywne.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *