Placki hash browns to danie z ziemniaków popularne na amerykańskie (i angielskie) śniadanie. Najczęściej można je znaleźć w typowym amerykańskim dinerze – więcej szczegółów i moich pamiątkowych zdjęć poniżej. Aż trudno było uwierzyć, że takie proste danie może być tak pyszne. Polecam!
Hash browns to popularny składnik śniadania podawanego w typowym amerykańskim dinerze słynącym z serwowania prostych posiłków. Ale można znaleźć je także w hotelowym menu np. w Nevadzie. Poniżej kilka moich zdjęć sprzed kilkunastu lat z urlopu 🙂
Tak wygląda typowy amerykański diner.
Składniki (na 4 porcje ):
- 4 duże ziemniaki
- 1/4 łyżeczki (1 ml) słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) soli (my wolimy mniej niż bardziej słone)
- 1/4 łyżeczki (1 ml) czarnego pieprzu mielonego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
*Ja przygotowuję hash browns kierując się zasadą, że jeden duży ziemniak na jedną osobę, czyli jedną porcję 🙂
Wykonanie:
Przygotowanie hash browns zaczynamy od obrania ziemniaków, dokładnego ich umycia i starcia na dużych oczkach tarki.
Ziemniaki dajemy do dużej miski, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką w proszku. Całość mieszamy i odstawiamy. Zwykle w tym czasie przygotowują dodatki do hasa brown i w tym czasie ziemniaki “puszczają z siebie” wodę.
W każdym razie, jeżeli chce zrobić same hash browns (a zarówno mąż, jak i synowie je bardzo lubią jako przekąskę), to nie czekam tylko zabieram się do ich smażenia.
I teraz mała uwaga: hash browns można smażyć jako placki (wyglądem przypominają placki ziemniaczane;)) albo “na sypko”, czyli smażyć aż będą rumiane.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Jeżeli z ziemniaków puściła woda, to ją odlewamy.
W wersji “na sypko” na rozgrzaną na patelni oliwę dajemy około pół porcji (w zależności jak dużą masz patelnię;)), zmniejszamy ogień i smażymy aż woda całkowicie odparuje. Nie przykrywamy patelni i co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, żeby placki zarumieniły się równomiernie.
Można też nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą i formować placki, które delikatnie uklepujemy odwrotną stroną łyżki.
Gdy są rumiane zestawiamy z ognia.
Hash browns to także podstawowy składnik angielskiego śniadania. Ale można je serwować również np. z sosem tzatziki albo sosem czosnkowym.
Polecam również placki ziemniaczane, warto wypróbować też placki warzywne.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3