Adas Polo to pyszne perskie danie z ryżu i soczewicy, z dodatkiem cebuli, daktyli, rodzynek i aromatycznych przypraw, które układamy warstwami w garnku z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu. Moja rodzina jest tym daniem zachwycona. Gorąco polecam Wam do wypróbowania!
Ważnym składnikiem jest szafran, który dodaje wyrazistości smaku. Więcej o jego właściwościach można przeczytać tutaj.
Składniki:
- 1 szklanka (200 g) surowej zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 szklanki (400 g) ryżu basmati (koniecznie!)
- 1 duża cebula
- bakalie:
- 5 dużych daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki (120 ml) rodzynek sułtańskich
- 1/2 szklanki (120 ml) suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki (60 ml) migdałów w płatkach
- przyprawy
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- szczypta szafranu (można pominąć, ale warto dodać, bo wzbogaca smak!)
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Przepłukujemy soczewicę, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu aż będzie al dente, czyli lekko twarda.
Ryż dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Wrzucamy do garnka grubym dnem, zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (to zależy od mocy twojego pieca). Ważne, żeby ryż się nie rozgotował!
Pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę smażymy na dwóch łyżkach oleju aż się zeszkli. Odstawiamy.
Szczyptę szafranu rozdrabniamy w moździerzu, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.
Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy rodzynki, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałów i smażymy przez około kilka minut aż migdały lekko się zarumienią.
Na dno garnka z grubym dnem nalewamy trzy łyżki oleju i równomiernie rozprowadzamy po dnie. Na spód wykładamy jedną trzecią część ryżu, połowę soczewicy, połowę bakalii i połowę podsmażonej cebuli. Następnie, dodajemy kolejne warstwy: jedną trzecią część ryżu, resztę soczewicy, cebuli i bakalii, a n wierzch resztę ryżu.
Odwrotną stroną drewnianej łyżki robimy kilka dziur w ryżu, polewamy szafranem i posypujemy kurkumą.
Przykrywamy pokrywką – najlepiej zawinąć ją w dużą ścierkę kuchenną tak jak pokazano n poniższych zdjęciach.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny.
Adaś polo podajemy z ulubioną surówką i źródłem protein np. ze smażonym tofu w plasterkach, kotletami z soi, burgerami z ciecierzycy albo kotlecikami z fasoli.
Fanom kuchni arabskiej albo ciekawym wschodnich smaków polecam herbatę z mlekiem po arabsku tzw. karak chai.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3