Doenjang jjigae to tradycyjny gulasz w Korei złożony z warzyw, tofu i mięsa na bazie sfermentowanej pasty sojowej doenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso 🙂 Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem 🙂 Polecam!
Fanim gulaszy polecam również filipiński gulasz adobo z boczniaków, nowoorleański gulasz gumbo, bezmięsny gulasz chilli sin carne.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 4 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeża papryka słodka
- garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g)
- 3 łyżki pasty sojowej doenjang
- 250 g naturalnego w smaku tofu (ja preferuję twarde)
- 2 cebulki dymki lub szczypiorek
- prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy 🙂 )
- płatki chilli według uznania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Następnie, dodajemy pastę sojową doenjang. Japońska pasta miso i koreańska pasta doenjang różnią się nie tylko smakiem. Podczas, gdy japońska pasta miso ma gładką konsystencję, doeanjang ma grudkowatą strukturę. Zatem pływające grudki w naszym gulaszu nie powinny budzić w Was niepokoju 🙂
Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut albo aż warzywa będą miękkie.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Gotowy gulasz podajemy z ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Smakosze ostrzejszych koreańskich klimatów mogą posypać płatkami chilli 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Pyszny i sycący gulasz 🙂 Szybki w przygotowaniu 🙂
Zgadzam się i pozdrawiam 🙂
Kuchnia azjatycka zawsze mnie fascynowała. Muszę spróbować tego przepisu!
Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów 🙂
Przygotowane w trochę innych proporcjach i ze składników które były pod ręką i wyszło pyszne! Polecam. 🙂
Dziękuję za opinię! Pozdrawiam 🙂