Home Bez oleju Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę

Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę

7 komentarzy

Egzotycznie brzmiąca nazwa ‘muhammara’ oznacza pochodzącą z syryjskiego miasta Aleppo bardzo pożywną pastę z pieczonych orzechów włoskich i papryki. W zależności od regionu zawiera ona w sobie różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wrapów czy dowolnego nibymięsa. Polecam 🙂

muhammara pasta do chleba

Składniki:
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 całe grillowane papryki czerwone (ja używam zwykle grillowaną paprykę ze słoika)
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! 🙂 Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej łupki.

Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Możliwości podania muhammary jest bez liku 🙂 Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wrapów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana.

Dzieci też mogą jak najbardziej cieszyć się z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli 🙂

Fanom past roślinnych do pieczywa polecam pastę ze słonecznika o smaku currypasta buraczkową, humus, czyli pastę z ciecierzycy.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

7 komentarzy

Zuza 26 lutego, 2018 - 3:35 pm

kapary i orzechy, moje ulubione dodatki. Ale musi być pyszna!

Reply
Lamarida 26 lutego, 2018 - 4:35 pm

🙂

Reply
Angelika 28 lutego, 2018 - 9:48 am

Brzmi przepysznie i bardzo aromatycznie. Będę musiała chociaż raz spróbować tego przepisu 🙂

Reply
Gość niecodzienny 12 stycznia, 2022 - 11:39 am

Czy można tę pastę zapasteryzować w słoiczkach?

Reply
Lamarida 14 stycznia, 2022 - 1:06 pm

Jeszcze jej nie pasteryzowałam, ale mroziłam.

Reply
Artur 14 grudnia, 2020 - 5:10 pm

Zrobiliśmy tą pastę w zmodyfikowanej wersji – ogórki konserwowe zamiast kaparów.
Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałem 😋

Reply
Lamarida 14 grudnia, 2020 - 10:25 pm

Cieszę się, że pasta smakuje, także z ogórkami 😊 Dziękuję za podzielenie się wrażeniami! Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.