Home Kuchnia koreańska Kapusta pak choi w koreańskim sosie

Kapusta pak choi w koreańskim sosie

2 komentarze

Gdy tylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie 🙂 Polecam!

kapusta pak choi

kapusta pak choi
Składniki:
  • 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka dymka (lub mała cebula)
  • 2 łyżki pasty sojowej doenjang
  • 1 łyżeczka pasty sojowo-paprykowej gochujang
  • szczypta cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • prażone ziarna sezamu (my lubimy dużo 🙂 )
Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, usuwamy twarde końcówki i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na niezbyt małe kawałki np. poprzecznie na połowę albo trzy części w zależności od wielkości liści.

Umytą kapustę gotujemy na parze przez około 5 minut.

W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka a dymkę w krążki.

W miseczce z wodą mieszamy pasty doenjang, gochujang i cukier aż się rozpuszczą.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy cebulkę i czosnek i smażymy przez około minutę. Dodajemy zawartość miseczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski. Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy.

Możliwości podania jest bez liku 😉 Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się z ziemniakami i raczej neutralnymi w smaku kotlecikami z fasoli.

Polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro,  bulgogi z tofu i brokuła, koreańskie pączki wytrawne, kimchi smażone z ryżem, sałatkę z arkuszy glonów nori, słodko-pikantne tofu, zupę ogórkową na zimno, koreańską pikantną zupę z makaronem.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ. Z prostych koreańskich dań polecam również ziemniaki z chilli , tofu z brokułami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Anna 12 marca, 2018 - 2:04 pm

Mm… Niedawno jadłam to danie w mojej ulubionej restauracji. Teraz mogę zrobić to danie w domu. Dzięki za przepis 😉

Reply
Lamarida 12 marca, 2018 - 4:05 pm

Proszę bardzo 😉

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.