Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem w mieszance przypraw to smakowita propozycja na prostą letnią potrawę. Podana z kotletami roślinnymi i surówką niektórym może bardzo przypominać tradycyjny polski obiad 😉 Polecam! 🙂
Fanom pieczonych warzyw polecam takie jednogarnkowe danie , brokuły pieczone z czosnkiem, sałatkę z pieczonych batatów.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 kalafior (około 0.5 kg)
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe części. Kalafiora opłukać i pokroić w kawałki odpowiadające w wielkości ziemniakom.
W dużej misce wymieszać warzywa z przyprawami. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Warzywa podajemy skropione sokiem z cytryny z ulubioną surówką – nam bardzo smakuje z mizerią w koreańskim wydaniu<klik>. Całości świetnie dopełni proteinowy dodatek np. w postaci kotletu sojowego<klik>, kotlecików z fasoli<klik> lub klopsików z soczewicy<klik>.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Pysznosci!! 🙂 Wlasnie zjadlam ogromna porcje z dodatkiem zielonej salaty z ogorkiem i jogurtem!!! Tymianek i rozmaryn idealnie pasuja do kalafiora (dotychczas stosowalam tylko do ziemniakow)! Polecam i lubie 😉
Bardzo cieszę się, że smakowało ? Pozdrawiam serdecznie! ?
Właśnie przygotowuję danie ,pachnie i wygląda wyśmienicie.Podam z sałatką z młodej kapustki i marchewki.Pozdrawiam.
To super! Pozdrawiam serdecznie 🙂