Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu, a dużo zdrowsza i bardzo smaczna. Podany z sosem z aromatycznie przypieczonej papryki i usmażoną chrupiącą ciecierzycą będzie stanowił smakowity i pełnowartościowy letni posiłek. Polecam 🙂
Jeśli nie macie urządzenia do robienia makaronu z cukinii tzw. krajalnicy spiralnej, to albo możecie zakupić specjalną obieraczkę do julienne, czyli do pokrojenia danego produktu w cienkie i długie słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało 🙂
Polecam również sos warzywny do spaghetti albo pesto z suszonych pomidorów lub pesto szpinakowo-bazyliowe.
Składniki:
Makaron:
- 1 duża cukinia
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- prażona ciecierzyca z tego przepisu
Wykonanie:
Sos:
Przygotowanie tego dania zaczynamy od sosu 🙂 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ziarna. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy paprykę, cebulę i czosnek.
Przykrywamy przykrywką lub folia aluminiową i pieczemy przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Papryka powinna być lekko zwęglona – doda to przyjemnego smaczku 🙂
Po wyciągnięciu papryki z piekarnika i ostudzeniu miksujemy ją w blenderze na mniej lub bardziej gładką masę – według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i sos z pieczonej papryki mamy gotowy 🙂
Ja zwykle piekę większą niż podaną tutaj liczba porcji, a otrzymany sos zużywam także do innych dań. Na razie jeszcze nie udało mi się nic zawekować na zimę, bo tak nam smakuje, że zjadamy od razu 😀
Makaron:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam urządzenie do robienia np. makaronu z cukinii tzw. krajalnicę spiralną (ang. spiralizer vegetable slicer) pokazany na fotografii poniżej.
Super urządzenie! I właśnie używając go kroimy nasza cukinię w makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Pokrojoną cukinię posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut – chcemy, żeby cukinia była sprężysta i soczysta.
Następnie, płuczemy cukinię na durszlaku pod bieżącą wodą i odciskamy rękami z nadmiaru wody. Cukinia powinna być soczysta, sprężysta i chrupiąca. 🙂
Na talerzu układamy makaron z cukinii, polewamy sosem z papryki pieczonej i posypujemy prażoną ciecierzycą. Gotowe!
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Ja niestety musiałam poradzić sobie ręcznie, ale makaron wyszedł zaskakująco smaczny 🙂
Cieszę się ? Pozdrawiam!