Na dobry i zdrowy początek dnia proponuję pudding z nasionami chia i zieloną herbatą matcha. Pudding ten wspaniale syci i pysznie smakuje, a zawarte w nim składniki mają dobroczynne działanie na nasz organizm. Podany z kolorowymi owocami i smakowitymi dodatkami, pięknie zaprezentuje się na stole i zachwyci wszystkich gości 🙂
Co to są nasiona chia?
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wysokiej jakości białko, błonnik, dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Więcej dokładnych informacji można znaleźć tutaj.
Co to jest matcha?
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji, polegającemu na zasłanianiu krzewów przed słońcem w końcowym okresie uprawy, a tym samym spowolnieniu ich wzrostu, uzyskuje się zwiększoną zawartość chlorofilu w liściach. Liście po zebraniu są parowane, suszone, a następnie mielone w specjalnych kamiennych młynach. Uzyskany drobny proszek jest od razu szczelnie pakowany, aby niknąć kontaktu ze światłem, które może spowodować utratę wyjątkowych właściwości tej herbaty. A jakie to są właściwości?
Właściwości matchy
Matcha to zielona herbata organiczna w proszku uprawiana w Japonii, której popularność w Europie w ostatnim czasie bardzo wzrosła. W Stanach Zjednoczonych uzyskała ona opinię jednego z najzdrowszych uzupełniaczy diety.
Matcha charakteryzuje się wysokim stężeniem katechin, czyli przeciwutleniaczy, które neutralizują negatywne skutki oddziaływania wolnych rodników powodujących miażdżycę, choroby nowotworowe i szybsze starzenie się. Katechiny zawarte w matchy wzmacniają nasz układ odpornościowy. Szczególnie silnym antyoksydantem obecnym w matchy jest pochodna katechiny o nazwie EGCg. To organiczny związek chemiczny wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe, którego właściwości przeciwutleniające są 100 razy większe niż witaminy C! Zawarta w matchy L-teanina, czyli aminokwas skoncentrowany w liściach użytych do produkcji tej herbaty, wzmaga produkcję fal alfa w mózgu, które wpływają na naszą świadomość powodując uczucie relaksu. Z kolei produkowane przez nią dopaminy i serotoniny pomagają w koncentracji i wpływają na dobry nastrój.
Podsumowując, zarówno nasiona chia, jak i matcha są bardzo zdrowe, a ich połączenie tworzy super kombinację, która zapewni nam udany start nowego dnia 🙂
Z deserów do pucharków polecam również budyń bez gotowania, ekspresowy deser czekoladowy, wegańskie monte albo panna cottę.
Składniki:
- 3 łyżki (45 ml) nasion chia
- 1/2 łyżeczki (2 ml) japońskiej herbaty zielonej matcha
- 2/3 szklanki (180 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżka (15 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
Dodatkowo:
- maliny, jagody, czarna porzeczka (świeże lub mrożone)
- płatki migdałowe
- domowa granola
- płatki kokosowe
Wykonanie:
Do nasion chia dodajemy matchę, zalewamy mlekiem i syropem z agawy, a całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby nasiona chia napęczniały.
Ja zwykle przygotowuję miksturę wieczorem i wkładam ją na noc do lodówki. Równie dobrze można włożyć pudding na kilka godzin do lodówki. Gdy pudding jest za gęsty, to dodaję mleka. Przed podaniem zdobimy pudding ulubionymi owocami – na przykład czarną porzeczką (bogata w antyoksydanty i witaminę C), malinami, jagodami, płatkami migdałowymi lub domową granolą. Można wykorzystać świeże lub mrożone owoce albo całoroczne banany – co kto lubi 🙂
Dla tych, którzy w porannym biegu nie zdążą go zjeść w domu, polecam przełożenie puddingu do słoika i zabranie ze sobą. Proszę nie zapomnieć o łyżeczce, bo się przyda 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3