Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! 🙂 Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy Omega-3, aminokwasy i inne składniki odżywcze ten tak tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ 😉 Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego 🙂

koreański sos BBQ

koreański sos BBQPolecam również koreański dip do tofu i naleśników, dip z bakłażana.

Koreańskie pasty potrzebne w tym przepisie można wykorzystać do innych potraw: koreańska zupa miso, kapusta pak choi w koreańskim sosie, pikantna koreańska zupa z makaronem, słodko-pikantne tofu po koreańsku.


Składniki:

  • 2 łyżki (30 ml) koreańskiej pasty sojowej Doenjang
  • 1 łyżka (15 ml) koreańskiej pasty paprykowej Gochujang
  • 1 łyżka (15 ml) mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię lniane można też zastąpić mielonymi nasionami konopi siewnych)
  • 1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki wody (lub według uznania, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu)
  • syrop z agawy lub cukier (do smaku)
Wykonanie:

W niewielkiej miseczce umieszczamy pasty sojową i paprykową, dodajemy siemię lniane, olej sezamowy i łyżkę wody. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia past. Następnie, słodzimy syropem z agawy albo cukrem do smaku i w razie potrzeby dolewamy wody tak, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Ssamjang powinna być raczej gęsta.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do kilku tygodni.

Sos ssamjang podajemy z usmażonym tofu, nuggetsami, surowymi albo grillowanymi warzywami lub szaszłykami albo jako ostry sos do burgerów.

Smacznego!

*Więcej o właściwościach mielonych nasion konopi siewnych (siemię konopne)  można przeczytać tutaj.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw”

    1. 🙂 Zrobienie tych past wymaga czasu – zachęcam do obejrzenia tego ciekawego wideo jak wyprodukować doenjang w domowych warunkach. Ja wybieram jednak kupowanie koreańskich past – można stacjonarne w sklepie azjatyckim albo przez internet. Zachęcam, bo pasty te przydają się do innych koreańskich potraw (podałam linki wyżej). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *