W moim domu bardzo lubimy ryż i jadamy go na różne sposoby. Jednym z nich jest risotto – w sam raz na lunch – bardzo sycące danie dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia.
W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello. Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają 🙂 Podobno przyczyniają się one do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach, łagodzą takie dolegliwości jak bóle zębów, serca i brzucha. Przypisuje się im także regeneracyjne działanie na skórę i włosy*. Jednym słowem, skoro można jeść i smacznie i zdrowo, to dlaczego nie?! 🙂
Fanom ryżu polecam np. ryż zapiekany z jabłkami, kotlety marchewkowe-ryżowe, kimchi z ryżem.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki surowego ryżu
- 3 szklanki wrzątku
- 1 opakowanie suszonych grzybów mun (ja użyłam krojonych)
- wrzątek do zalania
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony, opcjonalnie)
- sól, pieprz
- sos tamari lub sojowy do smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Wykonanie:
Grzyby wysypujemy z opakowania pamiętając o usunięciu saszetki z pochłaniaczem wilgoci, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Ja zwykle moczę grzyby przez kilka godzin np. rano je namoczę, a po południu ich używam.
Gdy grzyby są już odpowiednio namoczone, to je odcedzamy i zabieramy się za gotowanie ryżu i przygotowanie warzyw.
Do gotującej się wody wsypujmy surowy ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (moc 2 w 10-stopniowej skali na kuchence indukcyjnej) pod przykryciem aż będzie gotowy.
Cukinię obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki. Obieramy również czosnek i cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. W międzyczasie opłukujemy fasolkę i obieramy marchewki; fasolkę łamiemy lub kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewki kroimy na niezbyt grube plastry.
Do rozgrzanego na patelni oleju wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i odcedzone grzyby i smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy cukinię, fasolkę i groszek i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły. Całość solimy i pieprzymy do smaku.
Do tego czasu ryż już powinien być gotowy. Przesypujemy go do dużego naczynia, dodajemy zawartość patelni i całość mieszamy, doprawiając przyprawami do smaku. I to właściwie koniec przygotowań risotta – teraz albo można nałożyć je na talerz i zabrać się za konsumpcję albo przesypać je do pojemników i skonsumować w późniejszym terminie 🙂
Smacznego!
* Więcej o ich właściwościach odżywczych można znaleźć tutaj.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3