Bardzo prosty przepis na pyszny tort z czekoladowym kremem z suszonych śliwek. Krem jest z samych naturalnych i zdrowych składników, naprawdę watr wypróbowania. Polecam!
Polecam również tort orzechowy z kremem wiśniowym, tort z kremem dyniowym, tort makowy z brzoskwiniami, czekoladowy tort truskawkowy, bezglutenowy tort czekoladowy.
Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm):
Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki orkiszowej jasnej typu 700 (lub mąki pszennej)
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki (120 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru)
- 1/3 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego np. sojowego (bez dodatku cukru)
- 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
Poncz:
- 2 dojrzałe i soczyste pomarańcze
- 1/4 szklanki (60 ml) przegotowanej wody
Krem:
- 400 g suszonych śliwek węgierek
- 2 duże banany
- 4 łyżki (60 ml) kakao
Dodatkowo do dekoracji:
- pomarańcze, mandarynki, granat
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujemy dwa takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Suszone śliwki wkładamy do niewielkiej miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30-40 minut.
Z pomarańczy wyciskamy sok, przelewamy przez sitko, dodajemy wodę i mieszamy – poncz do nasączenia biszkoptów mamy gotowy 🙂
Odcedzone śliwki (wody nie wylewamy – przyda się do koktajlu 🙂 ) wrzucamy do blendera i miksujemy aż się rozdrobnią. Dodajemy kakao i banany pokrojone w plastry i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dolać 2-3 łyżki wody pozostałej po odcedzeniu śliwek.
Każdy z biszkoptów przekrawamy na dwa krążki i przystępujemy do budowania naszego tortu. Pierwszy z krążków delikatnie nasączamy sokiem pomarańczowym przy użyciu pędzla i smarujemy niezbyt grubą warstwą kremu śliwkowego. Układamy na nim kolejny blat biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy kremem. Tak robimy z wszystkimi czterema krążkami, po czym pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
Ten gotowy tort z czekoladowym kremem o smaku suszonej śliwki możemy udekorować pomarańczami, mandarynkami, które świetnie się komponują z śliwkowym kremem.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
11/2 szklanki mąki to inaczej????😝
Tak jak podałam w przepisie 1 1/2 szklanki to dokładnie 360 ml 🙂 Ja używam miarek kuchennych, gdzie 1 szklanka to 240 ml. Pozdrawiam!
To inaczej półtorej szklanki:)