Popcorn

Popcorn kojarzył mi się bardzo negatywnie – niezdrowy, tłusty i niesamowicie słony. Jak się go jednak odpowiednio przyrządzi, to może być bardzo zdrową przekąską. Wymienię tylko, że jest bezglutenowy, bogaty w błonnik, białko, antyoksydanty, witaminę B, mangan i magnez*.  Zaletą popcornu jest to, że można go jeść na różne sposoby – bez żadnych dodatków, z solą, z przyprawami, na słodko – i dlatego się nie znudzi. A za każdym razem będzie smaczny i pożywny 🙂 

Kiedyś myślałam: “O, cóż to za sztuka zrobić popcorn….Do oleju dodajemy ziarna, czekamy chwilę aż usłyszymy jak pękają i gotowe”. Ale gdy się za to zabrałam, to parę pierwszych razy spaliłam go totalnie. W końcu udało się i mam teraz niezawodny sposób na przyrządzenie tej smacznej przekąski.

Do prażenia używam oleju kokosowego, który wydaje się być najzdrowszą opcją i dodatkowo daje przyjemny smak.

Składniki:
  • garść suchych ziaren kukurydzy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • dowolne dodatki:
    • powietrze 😉
    • sól
    • papryka słodka w proszku
    • syrop klonowy lub czekoladowy
Wykonanie:

Najlepiej jest użyć wysokiego garnka ze szklaną pokrywką, żeby widzieć co się dzieje w środku 🙂

W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy kukurydzę tak, żeby wszystkie ziarna dotykały dna garnka (nie może być podwójnej warstwy, bo się nie uprażą). Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy garnkiem na boki tak, aby wszystkie ziarna dokładnie zamoczyły się w rozgrzanym oleju. Ten krok jest ważny, bo pozwoli wyrównać temperaturę ziaren, a tym samym równomiernie się im uprażyć. Po chwili powinniśmy usłyszeć pękające ziarenka. Wówczas też polecam zamieszać zawartością garnka, żeby “pomóc” nieuprażonym ziarenkom. Gdy dźwięki ustaną, to znaczy, że popcorn gotowy.

W zależności od preferencji, popcorn solimy, słodzimy lub posypujemy wybranymi przez siebie przyprawami.

 

Smacznego!

*Więcej informacji o profitach płynących z jedzenia popcornu znajdziecie tutaj.

2 myśli na temat “Popcorn”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *