Krakersy owsiane z pestkami dyni

Macie już czasami dość pieczywa? Polecam zrobić krakersy owsiane z pestkami dyni – słone ciasteczka, które świetnie zastąpią chleb. Będą smaczną odmianą, a są naprawdę proste w wykonaniu. Ja zawsze robię od razu kilka porcji i przechowuję w otwartym pojemniku – my lubimy, gdy są suche i chrupiące 🙂

Składniki na 8 sztuk:

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych, jeśli ktoś nie jest uczulony na gluten)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2/3 szklanki wody
  • garść pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka owsiana do podsypania ciasta

Wykonanie:

Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę.

Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat podsypany mąką owsianą i rozwałkowujemy do około 1 cm grubości.

Szklanką wycinamy ciastka, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Po ostudzeniu możemy je od razu jeść 🙂 Polecam wypróbować je z guacamoli, pastą buraczkową albo z wegańskim serkiem. Pysznie smakują również z sałatką z ciecierzycy i awokado.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od stąd.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

4 myśli na temat “Krakersy owsiane z pestkami dyni”

  1. Czy wyjdą z mieszanki gryczanych i owsianych? Bo taką aktualnie mam 🙂 Nigdy nie mam dość pieczywa, ale nie zawsze jest rozsądne, abym jadła ile i jakie mam ochotę (białe bułki) 😉
    Świetny blog, BTW.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *