Ananasowy deser lodowy

Ten anansowy deser lodowy to kolejny, obok deseru czekoladowego,  przepis z serii “niespodziewani goście” albo “wielka ochota na szybkiego smakołyka” 🙂 Prosty w wykonaniu i niesamowity w smaku. Wystarczą zamrożone kawałki ananasa i banana, minimalna ilość mleka, ulubiony owoc i gotowe 🙂 Polecam dla ochłody na upalne dni.

Składniki (na dwie pełne szklanki):

  • 1/4 część zamrożonego ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki
  • 1 banan zamrożony w kawałkach
  • 1 świeży dojrzały banan pokrojony na plasterki
  • minimalna ilość mleka roślinnego (np. sojowego)
  • garść mrożonych czarnych jagód albo innych owoców (w sezonie świeże)

Wykonanie:

Najpierw wyciągamy jagody z zamrażalnika, aby troszkę się ociepliły. Dzięki temu, że jagody troszkę się rozmrożą będziemy mogli od razu po przyrządzeniu deseru go skonsumować nie ryzykując bólu zębów 😉

Do blendera wkładamy mrożonego ananasa i banana oraz świeżego banana i miksujemy dolewając tak mało mleka jak się, aby jednocześnie owoce się rozdrobniły i utworzyły gładką masę.

Masę przekładamy do szklanek i posypujemy rozmrożonymi jagodami albo innymi ulubionymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *