Ten anansowy deser lodowy to kolejny, obok deseru czekoladowego, przepis z serii “niespodziewani goście” albo “wielka ochota na szybkiego smakołyka” 🙂 Prosty w wykonaniu i niesamowity w smaku. Wystarczą zamrożone kawałki ananasa i banana, minimalna ilość mleka, ulubiony owoc i gotowe 🙂 Polecam dla ochłody na upalne dni.
Składniki (na dwie pełne szklanki):
- 1/4 część zamrożonego ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki
- 1 banan zamrożony w kawałkach
- 1 świeży dojrzały banan pokrojony na plasterki
- minimalna ilość mleka roślinnego (np. sojowego)
- garść mrożonych czarnych jagód albo innych owoców (w sezonie świeże)
Wykonanie:
Najpierw wyciągamy jagody z zamrażalnika, aby troszkę się ociepliły. Dzięki temu, że jagody troszkę się rozmrożą będziemy mogli od razu po przyrządzeniu deseru go skonsumować nie ryzykując bólu zębów 😉
Do blendera wkładamy mrożonego ananasa i banana oraz świeżego banana i miksujemy dolewając tak mało mleka jak się, aby jednocześnie owoce się rozdrobniły i utworzyły gładką masę.
Masę przekładamy do szklanek i posypujemy rozmrożonymi jagodami albo innymi ulubionymi owocami.
Smacznego!