Czekoladowa tarta z awokado (bez pieczenia)

Próbowaliście już tarty z awokado? Smakując ją nigdy nie zgadlibyście, że jest tam ten zielony owoc, bo smakuje bardzo kremowo-czekoladowo 🙂 A któż nie lubi czekolady?! Ta bezglutenowa tarta nie wymaga pieczenia, a zrobiona jest z surowych darów Natury, czyli należy do kategorii “Raw Food”, tak zachwalanego i zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy):

Spód:

  • 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku)
  • 6 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód miksujemy w blenderze aż masa zacznie się kleić. Wykładamy ją na tortownicę (u mnie 16 cm średnicy), dokładnie dociskamy i formujemy z niej naczynie.

Tak ma wyglądać spód przygotowany pod nadzienie – w kształcie naczynia 🙂

Awokado kroimy na ćwiartki, obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Słodycz dostosowujemy do własnych upodobań 🙂

Nadzienie wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy powierzchnię.

Spód wypełniony nadzieniem wkładamy na kilka godzin do lodówki

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od PeacfulCuisine.

Gotowa tarta czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *