Humusu chyba przedstawiać nie trzeba 🙂 Ale gwoli formalności: przyrządzamy go z ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy humus klasyczny (przepis na “nie-klasyczny” humus znajdziecie tutaj 🙂 ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów na domową imprezę. Polecam 🙂
Polecam również humus z grillowaną papryką, humus z dynią, humus z aquafabą bez oleju, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.
Składniki:
- 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji
Wykonanie:
Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę, czyli aquafabę, bo przyda się na później do zrobienia np. tofucznicy) i wrzucamy do blendera.
Dodajemy pozostałe składniki z odrobiną wody. Całość miksujemy, co jakiś czas szpatułą zbierając humus ze ścianek naczynia. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję.
Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami lub ulubionym pieczywem, warzywami lub nachosami.
Smacznego!
* Przepis pochodzi stąd.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂