Humus klasyczny

Humusu chyba przedstawiać nie trzeba 🙂 Ale gwoli formalności: humus przyrządzamy z ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus znajdziecie tutaj 🙂 ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam 🙂

Składniki: 

  • 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji

Wykonanie:

Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę, czyli aquafabę, bo przyda się na później do zrobienia np. tofucznicy) i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki z odrobiną wody. Całość miksujemy, co jakiś czas szpatułą zbierając humus ze ścianek naczynia. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję.

Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami lub ulubionym pieczywem, warzywami lub nachosami.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

3 myśli na temat “Humus klasyczny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *