Pomarańczowa sałata zielona

Przepis na pomarańczową sałatę zieloną jest już wiekowy. Kiedyś była u nas idealnym dodatkiem do tłustych, mięsnych dań, ale przekonaliśmy się, że równie dobrze pasuje do mniej lub bardziej tłustych roślinnych potraw 🙂 . Jest to pyszne połączenia zielonej sałaty, cytrusów i syropu klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej)
  • 2-3 soczyste pomarańcze
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • syrop klonowy (do smaku)

Wykonanie:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze.

Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe 🙂

Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora. Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Pomarańczowa sałata zielona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *