Przepis na pomarańczową sałatę zieloną jest już wiekowy. Kiedyś była u nas idealnym dodatkiem do tłustych, mięsnych dań, ale przekonaliśmy się, że równie dobrze pasuje do mniej lub bardziej tłustych roślinnych potraw 🙂 . Jest to pyszne połączenie zielonej sałaty, cytrusów i syropu klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam 🙂
Fanom pomarańczy polecam również pomarańczowy dressing do sałaty, koktajl dyniowo-pomarańczowy.
Składniki:
- 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej)
- 2-3 soczyste pomarańcze
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- syrop klonowy (do smaku)
Wykonanie:
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze.
Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe 🙂
Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora. Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂