Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów

Chlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby: solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się go zwija i super smakuje z dżemem lub sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj. Polecam oba przepisy!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków)
Wykonanie:

Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do przesianej przez sito mąki.

Całość najpierw mieszamy widelcem, a później, gdy batat przestygnie, wyrabiamy dłońmi. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Dzielimy na kilka części (przeciętnie 6), podsypujemy mąką i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów.

Smażymy na wolnym ogniu na suchej rozgrzanej patelni. Najpierw około 30 sekund z jednej strony, potem kilkakrotnie przewracamy z jednej na drugą stronę i smażymy na każdej stronie przez 30 sekund. Całkowity czas smażenia powinien wynosić 2-2.5 minuty. W przeciwnym razie chlebek będzie bardzo twardy i wyschnięty.

W czasie smażenia mogą pojawić się bąbelki powietrza – patrz zdjęcie poniżej. Jest to dobry znak 🙂 – oznacza, że rozgrzane powietrze piecze chlebek od środka.

Zjadamy solo jako zdrową przekąska albo podajemy z ulubioną pastą, owocami albo robimy zdrowego wegańskiego kebaba.

Praktyczne rady:

Zaraz po usmażeniu, chlebek jest miękki i giętki. Autorka oryginalnego przepisu zaleca przechowywanie chlebka owiniętego w ręcznik kuchenny w szczelnym naczyniu – jest wtedy świeży i nie wyschnięty.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od VeganLovlie.

Bąble powietrza to prawidłowa oznaka, że gorące powietrze piecze roti od środka

7 myśli na temat “Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *