Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem

Pyszne i zdrowe placki pełne warzyw, a w dodatku bezglutenowe, bo używamy mąki z ciecierzycy! 🙂 Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry 🙂 Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ugotowanych batatów
  • 2 średnie marchewki
  • duża garść świeżej kolendry
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti. Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki.

Marchewkę  obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki.

Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę – można formować małe placuszki lub jednego dużego placka – i smażymy do zarumienia z obu stron.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

3 myśli na temat “Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *