Wegański smalec

Wegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce 🙂 Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować!

Składniki: 

Omasta:

  • 1 duża cebula
  • 1 ziele angielskie
  • 1 owoc jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Pasta:

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z przyprawami aż się zarumieni. W razie potrzeby podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła.

Do blendera dodajemy ugotowaną fasolę, tamari, przyprawy i miksujemy, co jakiś czas zbierając fasolę ze ścianek blendera, aby całość równomiernie się rozdrobniła. Dolewamy wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Praktyczne rady:

Polecam przygotowywać podwójną porcję tego smalcu i mrozić go w niewielkich pojemnikach. Po rozmrożeniu smalczyk jest świeżutki i pyszniutki, jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! 🙂

Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany Jadłonomią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *