Chrupiące czekoladowe paluszki

Domowe czekoladowe paluszki są mocno kakaowe, chrupiące i bardzo wciągające 🙂 Potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Smakołyk nie tylko dla dzieciaków 🙂 W moim domu wszyscy je bardzo lubimy i ile bym ich nie zrobiła, to znikają w oka mgnieniu… No ale w sumie o to chodzi, żeby smakowały i chciało się je jeść 🙂 

Składniki (na 2 blaszki):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek mleka roślinnego
Wykonanie:

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito do większego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę.

Kulkę wkładamy do worka foliowego lub plastikowej torebki.

Następnie rozwałakowujemy na blok o grubości kilku milimetrów. U mnie wymiary czekoladowego bloka pokazanego na zdjęciu to 27 cm x 22 cm.

Tak przygotowany blok ciasta wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Pamiętamy, żeby leżał na płaskiej powierzchni, bo w przeciwnym razie zamiast apetycznych paluszków będziemy mieć krzywe paluchy 😉

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Ciasto wyciągamy z plastikowego worka i kroimy na cienkie paluszki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez 15 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *