Pomarańczowy dressing do sałaty

Pomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch 🙂 Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni!

Składniki:
  • świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:

Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy 🙂

Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny.

Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy 🙂

Praktyczna rada:

Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Pomarańczowy dressing do sałaty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *