Pomarańczowy dressing do sałaty

Pomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch 🙂 Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni!

Składniki:
  • świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:

Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy 🙂

Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny.

Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy 🙂

Praktyczna rada:

Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem.

Smacznego!

3 myśli na temat “Pomarańczowy dressing do sałaty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *