Pomarańczowy dressing do sałaty

Pomarańczowy dressing do sałaty jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu w plasterkach to macie pożywny lunch 🙂 Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni!

Składniki:
  • świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka (15 ml) pasty miso
  • 2 łyżki (30 ml) sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny
Wykonanie:

Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy 🙂

Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny.

Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing do sałaty mamy gotowy 🙂

Praktyczna rada:

Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

3 myśli na temat “Pomarańczowy dressing do sałaty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *