Czekoladowa jaglanka

Kaszy jaglanej, pełnej niezliczonych właściwości zdrowotnych, używam nie tylko do przyrządzenia ciasta, ale też i pysznego śniadania 🙂 A do zjedzenia czekoladowej jaglanki nikogo nie trzeba namawiać 🙂 . Polecam!

Składniki:
  • 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania)
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia 🙂 )
  • inne ulubione owoce do przybrania
Wykonanie:

Suchą kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie kilkakrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i zagotowujemy. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy (najefektywniej trzepaczką 😉 ) i  gotujemy na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy słodzidło, mieszamy i przekładamy na miseczkę.

Dodajemy ulubione dodatki: banana pokrojonego na plasterki, umyte brzoskwinie dowolnie pokrojone 😉 , ziarna słonecznika, orzechy – co kto lubi.

Zasiadamy do stołu i delektujemy się pysznym czekoladowo-owocowym smakiem 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *