Śliwkowe ciasto drożdżowe

Klasyczne i pyszne 🙂 Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da 🙂  Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej tortownicy z dużą ilością śliwek. I Mąż z ciasta zadowolony, podobnie jak reszta rodziny 🙂 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 250 g śliwek (lub więcej)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

W niewielkiej miseczce mieszamy drożdże w ciepłej wodzie aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiamy.

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy cukier i mieszamy.

Wlewamy rozpuszczone drożdże, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki (ja miałam Pomocnika 😉 ).

Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układamy połowę śliwek.

Wykładamy resztę ciasta.

Układamy pozostałe śliwki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone.

Praktyczne rady:

Jeżeli śliwki są kwaśne, to po ułożeniu z nich warstwy na cieście posypujemy je cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *