Krem angielski custard (sos lub budyń)

Krem angielski jest niezastąpionym składnikiem ciast i deserów, a dzieciaki chętnie jedzą w postaci budyniu 🙂 . Zwykle przyrządza się go z żółtek, mleka (i/lub śmietany) oraz cukru. Ale polecam wypróbować tę roślinną wersję – jej smak można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: wanilię, skórkę z cytryny, sok pomarańczowy, kakao. Konsystencję też można zmieniać dodając więcej mąki (budyń) lub mleka (sos). Jednym słowem, wiele możliwości w zależności od potrzeb! 🙂 Polecam!

Składniki: 
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta kurkumy w proszku
Wykonanie:

Do niewielkiego garnka nalewamy mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier i kurkumę i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą strukturę.

Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż krem zgęstnieje.

Można spożywać po ostudzeniu lub wykorzystać do deserów i ciast – przepisy już wkrótce 🙂

Praktyczna rada:

Są różne sposoby studzenia tego kremu. Ja przelewam go zaraz po ugotowaniu z garnka do mniejszego naczynia i zostawiam w temperaturze pokojowej. Na wierzchu powstanie wprawdzie “kożuszek”, ale potem wystarczy go usunąć (czytaj zjeść 😉 ), zamieszać krem i można go używać do ciast czy deserów. Polecam francuskie ciasteczka z tym kremem.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Krem angielski custard (sos lub budyń)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *