Krem angielski jest niezastąpionym składnikiem ciast i deserów, a dzieciaki chętnie jedzą w postaci budyniu 🙂 . Zwykle przyrządza się go z żółtek, mleka (i/lub śmietany) oraz cukru. Ale polecam wypróbować tę roślinną wersję – jej smak można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: wanilię, skórkę z cytryny, sok pomarańczowy, kakao. Konsystencję też można zmieniać dodając więcej mąki (budyń) lub mleka (sos). Jednym słowem, wiele możliwości w zależności od potrzeb! 🙂 Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 3 łyżki (45 ml) mąki kukurydzianej
- 2 łyżki (30 ml) cukru pudru
- szczypta kurkumy w proszku
Wykonanie:
Do niewielkiego garnka nalewamy mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier i kurkumę i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą strukturę.
Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż krem zgęstnieje.
Można spożywać po ostudzeniu lub wykorzystać do deserów i ciast – przepisy już wkrótce 🙂
Praktyczna rada:
Są różne sposoby studzenia tego kremu. Ja przelewam go zaraz po ugotowaniu z garnka do mniejszego naczynia i zostawiam w temperaturze pokojowej. Na wierzchu powstanie wprawdzie “kożuszek”, ale potem wystarczy go usunąć (czytaj zjeść 😉 ), zamieszać krem i można go używać do ciast czy deserów. Polecam francuskie ciasteczka z tym kremem.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
..rozmarzylam się po pysznych pierozkach serowych na słodko..z konfiturą wielkoowocowa i borówkami ameryk…zrobiło się sennie i tak słodko że mój mózg przestał pracować zupełnie ..po odczytaniu dalszych tematów z witryny …desery..życzę tego samego ..idę na drzemkę..pa pa
🙂