Koreański gulasz z tofu i kimchi

Tradycyjny koreański gulasz z tofu składa się z wieprzowiny ugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! 🙂

Składniki: 

Bulion:

  • 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp)
  • korzeń małej pietruszki
  • 2 szklanki (480 ml) wody

Gulasz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • suszone grzyby shitake lub mung (około 30-50 g)
  • 1/2 ciasno upakowanej szklanki pokrojonego kimchi (około 150 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku (lub według uznania)
  • 1 szklanka (240 ml) bulionu z wodorostów (lub wywaru z warzyw z tego przepisu)
  • 350 g aksamitnego tofu (ang. silken soft tofu)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub innego)
Wykonanie:

Wodorosty moczymy według przepisu na opakowaniu. U mnie po 20 minutach trzeba odcedzić kombu, ponownie zalać wrzątkiem i moczyć przez kolejne 20 minut.

Następnie, gotujemy namoczone wodorosty z obranym i pokrojonym w plasterki korzeniem pietruszką w dwóch szklankach wody przez około 30 minut. Zamiast tego bulionu, jeśli np. ktoś ma problem z brakiem dostępu do kombu, można użyć wywar z arkuszami nori według tego przepisu lub użyć suszone glony wakame.

W czasie, gdy bulion się gotuje zalewamy wrzątkiem suszone grzyby i moczymy przez około 20 minut. Najwygodniej jest kupić krojone grzyby suszone. Jeśli jednak używacie całych grzybów, to polecam je pokroić po namoczeniu.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki, podobnie jak dobrze ukiszone kimchi.

Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę chilli. Smażymy aż cebula się zeszkli.

Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, kimchi, sól i cukier oraz szklankę bulionu warzywnego. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy przez około 15 minut aż grzby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.

Następnie wrzucamy pokrojoną dymkę, odcedzone tofu i delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *