Tort batatowo-bananowy (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)

Słodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć 🙂 Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam 🙂

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

Ciasto:

  • 1 duży batat (około 400 g)
  • 2 dojrzałe banany (około 200 g)
  • 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki)

Dodatkowo do dekoracji:

  • wegańska bita śmietana
  • ulubione owoce
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze.

Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy 😉 ).

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia.

Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego  lub owocami albo orzechami – czym kto lubi 🙂

Praktyczne rady:

Zalecam gotowanie batatów  na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej “mokre”, a to wpłynie niekorzystnie na konsystencję naszego tortu.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Tort batatowo-bananowy (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *