Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)

Za co lubicie brownie? Za to, że jest mocno czekoladowe? Że jest słodkie? Że jest pysznie wilgotne? Że nie można mu się oprzeć? 🙂 Wszystko to znajdziecie w banalnie prostym do przyrządzenia brownie bananowym. Nie ma w nim glutenu, nie ma oleju, nie ma cukru, za to jest pełne czekoladowego smaku!! Nasza rodzinka go uwielbia, a goście cieszą się, że mogą rozkoszować się pysznym czekoladowym smakiem bez wyrzutów sumienia, że opychają się niezdrowym smakołykiem 🙂 Bo to bananowe brownie to samo zdrowie! Polecam! 🙂

Polecam również brownie z batatów – przepis tutaj.

Składniki (u mnie naczynie o wymiarach 20 cm x 15 cm x 5 cm):
  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek kakao
  • ulubione orzechy (ja daję „na oko” 😀 około garści)
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W miscu lub innym naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy kakao i pokrojone orzechy lub migdały i mieszamy.

Masę przekładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ja włączam także termoobieg.

Bananowe brownie podajemy po całkowitym przestudzeniu. Zwykle, o ile nie zjemy tego brownie od razu 🙂 , przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Polecam używać łyżeczki lub widelczyka do jego konsumpcji, bo jest smakowicie wilgotne.

Smacznego!

*Przepis podejrzany u AnarchistKitchen.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *