Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)

Za co lubicie brownie? Za to, że jest mocno czekoladowe? Że jest słodkie? Że jest pysznie wilgotne? Że nie można mu się oprzeć? 🙂 Wszystko to znajdziecie w banalnie prostym do przyrządzenia brownie bananowym. Nie ma w nim glutenu, nie ma oleju, nie ma cukru, za to jest pełno czekoladowego smaku!! Nasza rodzinka go uwielbia, a goście cieszą się, że mogą rozkoszować się pysznym czekoladowym smakiem bez wyrzutów sumienia, że opychają się niezdrowym smakołykiem 🙂 Bo to bananowe brownie to samo zdrowie! Polecam! 🙂

Składniki (u mnie naczynie o wymiarach 20 cm x 15 cm x 5 cm):
  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek kakao
  • ulubione orzechy (opcjonalnie)
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy kakao i pokrojone orzechy lub migdały i mieszamy.

Masę przekładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ja włączam także termoobieg.

Podajemy po całkowitym przestudzeniu. Zwykle, o ile nie zjemy tego brownie od razu 🙂 , przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam używać łyżeczki lub widelczyka do jego konsumpcji.

Smacznego!

*Przepis podejrzany u AnarchistKitchen.

2 myśli na temat “Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *