Kimchi bokumbap, czyli kimchi smażone z ryżem

Kimchi bokumbap jest bardzo popularnym i niezwykle prostym daniem rodem z Korei. Potrzebne są w zasadzie dwa produkty, które można znaleźć w każdej koreańskiej kuchni: ryż i kimchi. W moim, niekoreańskim, domu te składniki też są łatwo dostępne 🙂 . A ta potrawa to pomysł na smaczny i szybki posiłek. Polecam! 🙂

Składniki: 
  • 1 szklanka pokrojonego kimchi
  • 1/3 szklanki kwasu z kimchi
  • mała cebula
  • 1 łyżka pasty czosnkowejLINK lub 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub tamari)
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu (lub więcej)
Wykonanie:

W pierwszym kroku przygotowujemy świeżo prażone ziarna sezamu. Na suchej rozgrzanej patelni wsypujmy ziarna i prażę na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby ziarenka równomiernie się uprażyły.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy albo używamy pasty czosnkowej. Cebulkę dymkę drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy pokrojone kimchi i smażymy przez kilka minut.

Wrzucamy ugotowany ryż, wlewamy kwas z kimchi, wodę i mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę i ziarna sezamu.

Podajemy na gorąco solo lub z ulubionym źródłem protein np. smażonym tofu lub rybnymi kotlecikami i kapustą lub marchewką do obiadu.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Kimchi bokumbap, czyli kimchi smażone z ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *