Owsiano-orzechowe ciastka z dynią, żurawiną i jabłkami (bez glutenu, bez oleju)

Właściwie to nie wiedziałam jak nazwać te ciastka…. dyniowe, jabłkowe,  owsiane, orzechowe, żurawinowe – bo każdy z tych składników ma swój udział w nadaniu pysznego smaku i wartości odżywczych tym ciasteczkom. Dynia nadaje im miękkość i wilgotność, podobnie jak jabłka, które dodatkowo dostarczają słodyczy. Orzechy i pestki dyni sprawiają, że jest w nich co pochrupać 🙂 A żurawina nadaje im słodkawo-kwaśną nutę. Mam nadzieję, że teraz rozumiecie dlaczego zdecydowałam się na tak długą nazwę 😉 W każdym razie ciastka te są bardzo smaczne i całkiem zdrowe. Polecam! 🙂

W zależności od humoru i pogody 😉 piekę je w formie okrągłych ciastek lub w niewielkiej foremce i dopiero później kroję na kawałki. A Wam które bardziej się podobają?

Składniki:
  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 1 szklanka musu jabłkowego według tego przepisuLINK
  • 5 łyżek syropu z agawy
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

W blenderze miksujemy płatki owsiane i orzechy na niezbyt drobną “mąkę”.

W większym naczyniu mieszamy zawartość blendera, pestki dyni, żurawinę i cynamon.

Dodajemy puree z dyni i mus jabłkowy, mieszamy i dosładzamy syropem z agawy.

Teraz piec ciasteczka można na dwa sposoby.

1) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową nakładamy łyżką i formujemy zgrabne ciasteczka 🙂

2) Do żaroodpornego naczynia przekładamy masę i wyrównujemy jej powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut.

Podajemy po przestudzeniu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *