Rozgrzewająca zupa z marchewki, pora i kolendry

Wiem, wiem, powiecie pewnie, że zupa z marchewki kojarzy się Wam raczej z kuracją zdrowotną dla dziecka niż z “normalnym” posiłkiem 🙂 Spokojnie, ta zupa jest nie tylko dla dzieci! Dorośli znajdą w niej ciekawy smak zdrowej marchewki z odświeżającą kolendrą, który można “podkręcić” ostrymi w smaku płatkami chilli. Polecam 🙂

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia
  • 3 szklanki wegańskiego bulionu (lub wody)
  • garść świeżej kolendry
  • pestki słonecznika
  • płatki chilli (opcjonalnie, dla dorosłych 🙂 )
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podobnie jak selera naciowego. Białą część pora przekrawamy na pół i kroimy w półksiężyce. Obrane marchewki kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz pora i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną marchewkę, kumin, kurkumę i mieszamy. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy aż marchewka będzie miękka.

Następnie, wrzucamy część kolendry i miksujemy ręcznym blenderem. Jak nie macie takiego, to wystarczy przelać zupę do dzbanka miksera, ale będzie troszkę więcej mycia 😉

Zupę podajemy z ryżem lub bez, ale koniecznie posypaną ziarnami słonecznika 🙂 Amatorzy ostrzejszych smaków mogą posypać dodatkowo płatkami chilli.

Smacznego!

*O właściwościach zdrowotnych marchewki można więcej poczytać tutaj.

2 myśli na temat “Rozgrzewająca zupa z marchewki, pora i kolendry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *