Kremowa zupa z selera naciowego to przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! 🙂
Fanom zup polecam również zupę pieczarkową, marokańską zupę z batatów, zupę ogórkową, zupę z kiszonych buraków, zupę z zielonego groszku , zupę z czerwonej soczewicy.
Składniki:
- 6 łodyg selera naciowego
- 2 ziemniaki (około 250-300 g)
- 1 cebula
- 1 por
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- pieprz mielony (do smaku)
- olej do podsmażenia warzyw
- płatki chilli (opcjonalnie, do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak selera i obraną cebulę. Białą część pora kroimy w półksiężyce.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone cebulę i pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ziemniaki i selera, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Następnie, zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem. I zupa z selera gotowa. Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupę można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy jej smak 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3