Sałatka z ciecierzycy i awokado

Sałatka z ciecierzycy i awokado jest szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna. Zdrowe kremowe awokado wyśmienicie spełnia rolę zamiennika majonezu. Chrupiący ogórek i cebulka wspaniale komponują się ze słodkimi pomidorkami. Ta sałatka z ciecierzycy jest idealną przekąską na domową, nie tylko świąteczną imprezę 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1/2 ciecierzycy z puszki)
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 plasterki cebuli
  • 1/2 niewielkiego świeżego ogórka zielonego
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • pieprz kajeński mielony (do smaku, opcjonalnie)
  • ulubiona zieleninka (koperek, kolendra, pietruszka)
Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy, łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.

Ciecierzycę wsypujemy do naczynia i rozgniatamy widelcem tak, żeby część ziaren przetrwała w całości. Przynajmniej nam taka konsystencja sałatki bardziej odpowiada  🙂

Awokado wybieramy łyżką i rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.

Awokado dodajemy do rozgniecionej ciecierzycy, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Sałatka z ciecierzycy świetnie spisuje się podana na pieczywie np. domowych krakersach, zarówno na śniadanie i kolację. Na lunch do pracy też jak najbardziej się nadaje – polecam zabrać oddzielnie sałatkę w pojemniku, żeby pieczywo nie rozmokło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *