Surówka kolesław (wegańska)

Kolesław to klasyczna sałatka z surowej kapusty i marchewki w pysznym kremowym sosie. W mojej wersji łączę jogurt roślinny z dojrzałym awokado i  musztardą, która smakowicie wyostrza smak całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam 🙂

Składniki:

Warzywa:

  • 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki)
  • 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki)
  • 1 duża marchewka lub dwie małe
  • 2 plastry cebuli
  • 1/4 jabłka

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz (do smaku)
  • syrop z agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:

Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy.

Do blendera wrzucamy wypestkowane awokado bez skórki, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.

Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Solimy i pieprzymy do smaku. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub syropem z agawy.

Podajemy jako surówkę do obiadu lub dodatek do potraw z grilla.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *