Koreańska zupa ogórkowa na zimno – idealny chłodnik na upały

Koreańska zupa ogórkowa na zimno to prosta i bardzo szybka potrawa bez gotowania. Orzeźwiające soczyste ogórki, chrupiąca papryka i słodkie pomidorki w przyjemnie kwaśnej i zimnej zalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam 🙂

Składniki:
  • 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari)
  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki octu ryżowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 3 łodygi zielonej części cebulki dymki
  • 5-7 kostek lodu
  • kilka plasterków papryki czerwonej (lub chilli)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ziarna sezamu (do smaku)
  • płatki chilli (opcjonalnie, według uznania)
  • świeży koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:

Dobrze schłodzone ogórki myjemy i osuszamy. Możemy je albo obrać, albo nie obierać albo obrać tylko troszkę 😉 Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy 🙂

Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną umytą zieloną cebulkę i kilka plasterków papryki czerwonej. Wsypujemy sól, cukier, sos sojowy i ocet ryżowy.

Całość mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu i pokrojone pomidorki koktajlowe. Delikatnie mieszamy. Koniecznie posypujemy ziarnami sezamu, opcjonalnie płatkami chilli dla dodania ognia 😉 Ja bardzo lubię koperek, więc też go hojnie dodaję – ot, taki polski akcent w koreańskiej zupie ogórkowej na zimno 🙂

I zupa jest gotowa do spożycia.

Smacznego!

*Przepis na podstawie tego.

 

2 myśli na temat “Koreańska zupa ogórkowa na zimno – idealny chłodnik na upały”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *