Ogórki konserwowe po koreańsku

Pysznie słono-kwaśne, sprężyste i bardzo chrupiące – takie właśnie są te ogórki konserwowe po koreańsku. Można je jeść “na bieżąco”, ale świetnie również sprawdzają się jako zapasy na zimę. Polecam 🙂

Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Pyszne są również warzywa marynowane po koreańsku – przepis tutaj<klik>.

Składniki:
  • 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2 niewielkie jabłka
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka octu winnego
Wykonanie:

Wycinamy gniazda z umytych jabłek i kroimy na cienkie plasterki.

Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy sól i wrzucamy pokrojone jabłka. Drewnianą łyżką mieszamy zalewę aż sól się rozpuści.

Całość zagotowujemy i gotujemy na wysokim ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie, ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w czystej, zimnej wodzie, żeby w czasie gotowania zalewy, żeby ewentualne pozostałości zanieczyszczeń opadły na dno.

Następnie, łyżką cedzakiem wybieramy jabłka z zalewy i wkładamy do niej umyte ogórki. Drewnianą łyżką mieszamy całość, żeby ogórki były całe zanurzone. Pozostawiamy je w garnku aż do całkowitego wystudzenia zalewy.

Potem przekładamy przestudzone ogórki do słoików i wlewamy przygotowaną zalewę. Słoiki zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w pokojowej temperaturze. Następnie, przekładamy słoiki do lodówki. Autorka przepisu zaleca zaczekanie około jednego tygodnia zanim zaczniemy spożywać ogórki.

Jeśli chcemy je zawekować na zimę, to należy przelewamy zalewę do garnka (ogórki zostawiamy w słoikach) i zagotowujemy ją przez około 10 minut. Potem zalewamy nią słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od Maangchi.

 

Jedna myśl na temat “Ogórki konserwowe po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *