Ogórki konserwowe po koreańsku

Pysznie słono-kwaśne, sprężyste i bardzo chrupiące – takie właśnie są te ogórki konserwowe po koreańsku. Można je jeść “na bieżąco”, ale świetnie również sprawdzają się jako zapasy na zimę. Polecam 🙂

Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegańskich  kebabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Pyszne są również warzywa marynowane po koreańsku – przepis tutaj<klik>.

Składniki:
  • 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2 niewielkie jabłka
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka octu winnego
Wykonanie:

Wycinamy gniazda z umytych jabłek i kroimy na cienkie plasterki.

Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy sól i wrzucamy pokrojone jabłka. Drewnianą łyżką mieszamy zalewę aż sól się rozpuści.

Całość zagotowujemy i gotujemy na wysokim ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.

W czasie gotowania zalewy, ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w czystej, zimnej wodzie, żeby ewentualne pozostałości zanieczyszczeń opadły na dno.

Następnie, gdy minie 40 minut zestawiamy zalewę z ognia i łyżką cedzakiem wybieramy jabłka, a do zalewy ostrożnie wkładamy umyte ogórki. Drewnianą łyżką mieszamy całość i dbamy o to, żeby ogórki były całe zanurzone. Pozostawiamy je w garnku aż do całkowitego wystudzenia zalewy.

Teraz mamy dwie opcje:

  1. Ogórki do zjedzenia na bieżąco:

Przekładamy przestudzone ogórki do słoików i wlewamy przygotowaną zalewę. Słoiki zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w pokojowej temperaturze. Następnie, przekładamy słoiki do lodówki. Autorka przepisu zaleca zaczekanie około jednego tygodnia zanim zaczniemy spożywać ogórki, ale my nie czekamy tak długo 🙂 .

2. Ogórki do zawekowania na zimę:

Przekładamy przestudzone ogórki do słoików, a zalewę w garnku gotowujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Potem zalewamy nią słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po przestudzeniu chowamy do spiżarni lub piwnicy.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od Maangchi.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *