Boczniaki z brokułami w sosie słonecznikowym

Gęsty sos grzybowy z boczniaków z brokułami to prosty pomysł na bardzo smaczny i pożywny obiad 🙂 Sam sos w moim wydaniu jest zrobiony z ziaren słonecznika zmiksowanych z wodą i ma konsystencją przypominającą gęstą śmietanę, podobnie jak w tradycyjnej wersji. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Polecam 🙂

Fanom boczniaków polecam również smażone boczniaki w wegańskiej panierce, smażone boczniaki, gulasz adobo z boczniakami i tofu, koreańskie bulgogi z boczniaków.

Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 niewielki brokuł
  • 2 łyżki (30 ml) sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem)
  • 1 łyżeczka (5 ml) octu balsamicznego
  • 1 szklanka (240 ml) ziaren słonecznika + 1 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka (15 ml) oleju
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Ziarna słonecznika wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut.

Po upływie tego czasu miksujemy zawartość miski na gładką masę. To będzie nasz sos 🙂 W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest za gęsty.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy grzyby boczniaki i brokuły pokrojone na niewielkie koszyczki. Dolewamy sos sojowy i ocet balsamiczny, mieszamy i podsmażamy pod przykryciem aż brokuły lekko zmiękną. Można podlać kilkoma łyżkami wody w razie potrzeby.

Następnie, zalewamy danie zmiksowanymi ziarnami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy przez kilka minut.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką/surówką – polecam domowe kimchi, albo kimchi z białej kapusty albo mizerię po koreańsku lub gotowane buraki czerwone.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Jedna myśl na temat “Boczniaki z brokułami w sosie słonecznikowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *