Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni 🙂 Polecam!

Inną wersją zupy z dyni jest taki krem<klik> albo taka zupka<klik>. Z dyni można również zrobić pyszności, np. humus<klik>, ciasteczka<klik> albo muffinki<klik>.

Składniki:
  • 1 kg obranej dyni bez pestek (ja używam hokkaido lub zwyczajnej)
  • 500 g dojrzałych pomidorów (około 3 większe sztuki)
  • 300 g cukinii (1 sztuka średniej wielkości)
  • 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 szklanki wody
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
    • 1/2 mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • płatki chilli (według uznania, do podania dla dorosłych)
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i także kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy przyprawy, dynię, cukinię i pomidory, zalewamy wodą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.

Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku.

Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy.

Zupa dyniowa z soczewicą  jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki chilli, koniecznie 🙂

Smacznego!

4 myśli na temat “Zupa dyniowa z soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *