Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa to obowiązkowe ciasto w kuchni północno-amerykańskiej, szczególnie o tej porze roku. Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam domowej tarty dyniowej podanej na gorąco z zimną bitą śmietaną… Siedzieliśmy na zewnątrz w ogrodzie świętując zakończenie jesieni , a jeszcze ciepły i słodziutki “pumpkin pie” pachnący aromatycznie korzennymi przyprawami wspaniale nas rozgrzał. Po latach zapragnęłam odtworzyć jego smak w roślinnej wersji i całkiem nieźle mi się udało! 🙂 Polecam!

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki (480 ml) mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej)
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju
  • 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 1/2 szklanki (600ml) puree z dyni zwyczajnej (ewentualnie hokkaido*)
  • 1/3 szklanki (80 ml) ksylitolu (lub białego cukru)
  • 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki (3 ml) gałki muszkatołowej świeżo zmielonej lub startej na najmniejszych oczkach tarki
    • 1 1/2 łyżeczki (8 ml) cynamonu
    • 1/2 łyżeczki (3 ml) mielonego imbiru
  • 3 łyżki (45 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki
  • 2-6 łyżek mąki ziemniaczanej*
Praktyczne porady:

Przepis na puree z dyni jest prosty i może występować w dwóch wersjach:

1) Nieobraną dynię w kawałkach pieczemy w piekarniku (temperatura około 200 stopni C przez około 40 minut) i potem miksujemy do uzyskania konsystencji puree.

2) Obraną dynię kroimy w małe kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Potem miksujemy na puree.

* Z mojego doświadczenia widzę, że dynia zwyczajna jest znacznie bardziej wodnista niż hokkaido (te dwa rodzaje dyni wypróbowałam w tym przepisie). Zatem gdy używam puree z dyni zwyczajnej (która preferuję i polecam!) to dodaję 6 łyżek mąki ziemniaczanej, natomiast gdy mam z  hokkaido to 2-3 łyżki wystarczą.

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, syrop z agawy i całość dokładnie mieszamy. Wyrabiamy krótko ciasto,żeby było jednolite i wykładamy je na foremkę do tarty.

Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia (na około 10 minut).

W międzyczasie do blendera wrzucamy puree z dyni razem z przyprawami: mielonym imbirem, cynamonem i świeżo startą gałką muszkatołową (nie polecam używania “kupowanej” mielonej gałki, bo dużo stracicie na smaku). Dodajemy też stałą część mleka kokosowego z puszki razem ze skrobią ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dyniowe nadzienie wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 30-35 minut.

Pysznie smakuje podany na ciepło z zimnym jogurtem o smaku naturalnym albo bitą wege-śmietaną 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *