Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami

Drożdże, orzechy i kakao – brzmi swojsko i świątecznie… A jak dodamy do tego japońską herbatę matcha to wyjdzie pyszny dwukolorowy warkocz z azjatyckim twistem, który smakowicie umili każde, nie tylko świąteczne, spotkanie 🙂 Polecam!

Polecam również inne przepisy z matchą: tort, muffinki, naleśniki , pudding.

Składniki (na dwie sztuki):

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 2000
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej)
  • 7 g suchych drożdży
  • 150-160 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju (20 g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka herbaty japońskiej matcha

Nadzienie:

  • 120 g (około 16 sztuk) daktyli bez pestek
  • 1 średni dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:

Do niewielkiej miseczki nalewamy ciepłej wody (150 ml), wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dolać 10 ml wody.

Dzielimy je na dwie równe części. Jedną odstawiamy, a drugą lekko rozciągamy na blacie wyłożonym matą silikonową lub papierem do pieczenia. Przesiewamy japońską herbatę matcha, zawijamy brzegi ciasta i wyrabiamy aż ciasto “zzielenieje” 😀

Oba kawałki ciasta przykrywamy dużą miską odwrócona do góry dnem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. W małym mikserze blendujemy obranego banana, odcedzone daktyle, kakao i wodę. Masę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy.

Po upływie tego czasu każdą z części ciasta przekrawamy na pół i rozwałkowujemy na niezbyt grube kawałki o tej samej wielkości (mniej więcej, ciasto jest bardzo elastyczne i można jest troszkę “naciągnąć” przed upleceniem warkocza).

Następnie, układamy jasne ciasto na blacie, smarujemy nadzieniem, następnie przekładamy zieloną częścią, znowu smarujemy nadzieniem i tak dalej.

W kolejnym kroku kroimy przełożone ciasto podłużnie na połowę, a później każdą z części nacinamy podłużnie robiąc trzy “nogi”, które później zawijamy w warkocz.

Uplecione warkocze odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *