Tort makowy z kremem i brzoskwiniami

Mak, wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd 🙂 I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam 🙂

Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm):

Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty:

  • 1 1/4 szklanki ( 300 ml) mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej)
  • 1 szklanka (150 g) maku
  • 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka krojonej skórki pomarańczowej (ja używam gotowej ze sklepu)
  • 1 łyżka (5 ml) octu jabłkowego
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego, ale można owsiane, ryżowe, migdałowe)
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego

Krem:

  • 2 szklanki (480) ml mleka roślinnego (ja używam sojowego)
  • 4 łyżki (60 ml) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku (roślinny odpowiednik żelatyny)
  • 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru lub syropu z agawy (do smaku)
  • stała część mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez minimum dobę w lodówce

Dodatkowo:

  • puszka z połówkami brzoskwiń
  • mak niebieski do udekorowania tortu
Wykonanie:

Biszkopty:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Potrzebujemy dwie tortownice – ja używam o średnicy 21 cm.

W niewielkiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, ocet i olej. Mieszanka powinna mieć konsystencję twarogu – dzięki temu biszkopt będzie puszysty.

W większej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mak. Całość mieszamy. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną krążkiem z papieru do pieczenia pasującym do średnicy tortownicy.

W taki sam sposób przygotowujemy ciasto na drugi biszkopt i przelewamy do drugiej tortownicy.

Obie foremki wkładamy jednocześnie na środkowa półkę w piekarniku.  Pieczemy w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez 30-35 minut.

Upieczone biszkopty odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy je z foremek i kładziemy na kratce do całkowitego wystudzenia.

Każdy z biszkoptów kroimy na 2 krążki i zabieramy się za przygotowanie kremu.

Krem:

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną, agar i cukier (lub syrop z agawy). Cały czas mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie kroimy w kostkę odsączone z syropu brzoskwinie. Możemy odłożyć dwie połówki do dekoracji wierzchu tortu. Syropu nie wylewamy! – posłuży nam do nasączenia biszkoptów.

W wysokim naczyniu (np. garnku) miksujemy stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując.

Tort:

Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie jego wierzchu i boków.

Jeden z czterech krążków biszkopta nasączamy pozostałym syropem np. smarując silikonowym pędzelkiem zanurzonym w syropie. Na nasączony biszkopt wykładamy niezbyt grubą warstwę masy budyniowej, a na niej układamy około jedną trzecią część pokrojonych brzoskwiń. Na nich układamy kolejny blat biszkoptu, znowu nasączamy syropem, smarujemy niezbyt grubą warstwą kremu i układamy brzoskwinie i podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy dwiema zachowanymi wcześniej połówkami brzoskwiń, a bok obsypujemy makiem.

Można konsumować od razu 🙂 , ale polecam włożyć do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc, aby troszkę stężał.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, polub, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *