Kto powiedział, że makaron ramen może pojawić się tylko w zupie? Ano nikt 🙂 Polecam Wam bardzo proste i przepyszne japońskie danie o nazwie yakisoba. W oryginale jest to smażony chiński makaron w stylu ramen z wieprzowiną i warzywami. Ale zweganizowanie go nie było wcale trudne 🙂 Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, idealnie nadaje się na pożywny lunch do pracy. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 średnia marchewka
- 1/2 świeżej papryki słodkiej
- 1 duża garść poszatkowanej kapusty białej (można też użyć pekińskiej lub włoskiej)
- 200 g chińskiego makaronu typu ramen
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek zielonej części cebulki dymki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do wyboru:
- nuggetsy tofu
- tofu smażone w plasterkach
- podpieczone kiełbaski wegańskie
Wykonanie:
Obraną i umytą marchewkę kroimy w słupki, z papryki wykrawamy środek i usuwamy nasiona i kroimy w podłużne kawałki. Kapustę szatkujemy na mniejsze (biała) lub większe kawałki (pekińska lub włoska). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Makaron ramen wyciągamy z opakowania na durszlak i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Na nieprzywierającą patelnię z grubym dnem wrzucamy pokrojone warzywa i czosnek i smażymy aż warzywa zmiękną.
Dodajemy odcedzony makaron ramen, sos sojowy i ocet balsamiczny. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy z solo albo nuggetsami z tofu lub z tofu smażonym w plasterkach albo kiełbaskami wegańskimi podsmażonymi na suchej patelni.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂